23/02/2021
Μπροστάρης το Πάντειο για να σπάσει και θεσμικά η σιωπή στα πανεπιστήμια

Πάντειο και ΑΠΘ οδηγούν τις εξελίξεις για να «σπάσει» η σιωπή και να ανοίξουν τα στόματα στα πανεπιστήμια της χώρας. Μιλούν στο ethnos.gr οι καθηγήτριες του Παντείου και του ΑΠΘ Μαρία Καραμεσίνη και Δήμητρα Κογκίδου αντίστοιχα.
Φως σε μια σκοτεινή πλευρά του ελληνικού ακαδημαϊκού χώρου-αυτή της παρεκλίνουσας συμπεριφοράς καθηγητών-επιχειρεί να ρίξει το Πάντειο πανεπιστήμιο μετά και τις διαστάσεις που πήρε η δημόσια καταγγελία της ολυμπιονίκης Σοφίας Μπεκατώρου για το βιασμό της από μεγαλοπαράγοντα του αθλητισμού. Η πρωτοβουλία της προκάλεσε βροχή δημόσιων καταγγελιών από επώνυμες και μη γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της τέχνης κλπ. και από πολλές (πρώην) φοιτήτριες που δημοσιοποίησαν παρενοχλητικές συμπεριφορές από καθηγητές πανεπιστημίου.  
Το Πάντειο-από το οποίο τυγχάνει να είναι και απόφοιτος η Σοφία Μπεκατώρου- έκανε το πρώτο βήμα και έγινε από τέλη Ιανουαρίου το πρώτο πανεπιστήμιο στην χώρα που δέχεται συντεταγμένα και μέσω της νεοσύστατης Επιτροπής Ισότητας των Φύλων καταγγελίες από φοιτητές, καθώς και από μέλη του διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου για παρενοχλητική συμπεριφορά. Παρέχει, παράλληλα, υπηρεσίες διαμεσολάβησης στα μέλη του και συνδράμει τα θύματα. Οι λειτουργίες της επιτροπής αποτυπώνονται για πρώτη φορά στον εσωτερικό κανονισμό του πανεπιστημίου, εφαρμόζοντας το νόμο Γαβρόγλου (4589/2019) που προέβλεπε τη σύσταση Επιτροπών Ισότητας των Φύλων σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας.  
«Έχουν ακουστεί κατά καιρούς φαινόμενα παρενόχλησης και στο Πάντειο, όπως και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια»
Μέχρι στιγμής η όποια βοήθεια στα θύματα στο Πάντειο στηρίζεται σε ατομικές πρωτοβουλίες της ακαδημαϊκής κοινότητας σύμφωνα με την Μαρία Καραμεσίνη, Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου και καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής. «Έχουν ακουστεί κατά καιρούς φαινόμενα παρενόχλησης και στο Πάντειο, όπως και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Όταν όμως δεν υπάρχει μια υπηρεσία να ‘σκαλίσει’ κάτι, αυτά μένουν σε επίπεδο φημών ή ανώνυμων καταγγελιών που δεν υπάρχει δυνατότητα να διερευνηθούν. Από την στιγμή που θα υπάρξει ένα πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών και όργανα που θα εξετάζουν αυτές τις καταγγελίες, τότε τα πράγματα θα παίρνουν το δρόμο τους. Ενώ συγκροτηθήκαμε ως Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου μόλις πριν δύο μήνες, μετά τη σωρεία καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης από πρώην φοιτήτριες του ΑΠΘ κρίναμε ότι έπρεπε αμέσως να αναλάβουμε δημόσια τις ευθύνες μας.
Εσωτερικός μηχανισμός θα προσδιορίζει τον τρόπο καταγγελίας της σεξουαλικής παρενόχλησης και θα προβλέπει κυρώσεις.
Στηριζόμαστε στις αρμοδιότητες που δίνει στην Επιτροπή ο νόμος και θέλουμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στην πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να γίνονται επώνυμες καταγγελίες από θύματα παρενόχλησης. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε και να εισηγηθούμε σύντομα στη Σύγκλητο έναν εσωτερικό μηχανισμό που αφενός θα προσδιορίζει τον τρόπο καταγγελίας της σεξουαλικής παρενόχλησης ώστε να διευκολύνεται και να εξελίσσεται ομαλά ηπροβλεπόμενη από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διαδικασία, αφετέρου θα προβλέπει κυρώσεις σε εργασιακό και ακαδημαϊκό επίπεδο, που θα ενσωματωθούν στον κανονισμό πειθαρχικής διαδικασίας του πανεπιστημίου» δήλωσε στο ethnos.gr η κ. Καραμεσίνη.

Περισσότερα στην πηγή https://www.ethnos.gr/


Print   Email