Με απόφαση της Συγκλήτου, συγκροτήθηκε η πρώτη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) στην ιστορία του πανεπιστημίου μας, σε εφαρμογή του νόμου 4589/2019 (άρθρο 33)

 Τα μέλη της Επιτροπής είναι τα εξής:

 

Μαρία Καραμεσίνη                     καθηγήτρια (πρόεδρος)

Διαμάντω Αναγνώστου, επίκ. καθηγήτρια (αντιπρόεδρος)

Αρετή Μαυρομμάτη - Λαγάνη υπ. διδακτορας (αντιπρόεδρος)

 

Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια

 

Ξένια Χρυσοχόου, καθηγήτρια

 

Μαρία Στρατηγάκη, αναπλ. Καθηγήτρια

 

Ειρήνη Αβραμοπούλου, επίκ. καθηγήτρια

 

Βαλεντίνη Γρηγοριάδου,  αναπλ.Προϊστ/νη Δ/νσης

 

Παρασκευή Τουρή Ειδ.Τεχνικό Εργ. Προσωπικό

 

 

 

Βιογραφικά των μελών της Επιτροπής

 

Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια (πρόεδρος)

Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, και διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος. Από το 2015 έως και το 2019 διετέλεσε πρόεδρος και διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Την περίοδο 1997-2014 υπήρξε μέλος όλων των επίσημων ομάδων/δικτύων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανισότητες φύλου στην αγορά εργασίας και την αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών απασχόλησης από τη σκοπιά της ισότητας των φύλων. Ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει συμμετάσχει στην ομάδα συγγραφής της  πρώτης έκθεσης  σε κοινοτικό επίπεδο για την Ενσωμάτωση της Διάστασης του Φύλου στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση και στην ομάδα ανάπτυξης των  Δεικτών παρακολούθησης και αξιολόγησης της προόδου της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση ως προς την Ισότητα των Φύλων.

Έχει δημοσιεύσει στα διεθνή περιοδικά International Labour Revue, Feminist Economics, Industrial Relations Journal, Economia et Lavoro, Travail, Genre et Sociétés, European Journal of Social Security, Revue de l‘OFCE, Economía y Sociología, Economies et Sociétés κ.ά., ενώ τελευταία της βιβλία της σε θέματα φύλου είναι:

2020: Γυναίκες, φύλο και εργασία στην Ελλάδα, Αθήνα: Εκδ. Νήσος.

2019: Συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας στην Ελλάδα. Γένεση, εξέλιξη και αποτίμηση μιας πολιτικής, Αθήνα: Εκδ. Νήσος/Εργαστήριο Σπουδών Φύλου – Πάντειο Πανεπιστήμιο (συνεπιμέλεια με τη Μαρία Συμεωνάκη).

2015: Γυναίκες και λιτότητα. Η οικονομική κρίση και το μέλλον της ισότητας των φύλων, Αθήνα: Εκδ. Νήσος/Εργαστήριο Σπουδών Φύλου – Πάντειο Πανεπιστήμιο (συνεπιμέλεια με την J. Rubery). Μετάφραση της αγγλικής έκδοσης (Women and austerity: Economic crisis and the future for gender equality, London and New York: Routledge 2014).   pdf 

Διαμάντω Αναγνώστου, επίκ. καθηγήτρια (αντιπρόεδρος)

Η Ντία Αναγνώστου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και Κύρια Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ (από το 2004 μέχρι σήμερα). Κατείχε ερευνητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (1999-2000), και στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Ινστιτούτο (Jean Monnet Fellow 2000-2001, Fernand Braudel Fellow 2009, Marie Curie Fellow 2010-2012). H κ. Αναγνώστου έχει μακρά ερευνητική εμπειρία στην έρευνα της συγκριτικής πολιτικής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πάνω σε ζητήματα ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση μεταξύ πολιτικής επιστήμης και νομικής, η έρευνά της εξετάζει το ρόλο και την επίδραση που ασκούν τα δικαστήρια και το διεθνές δίκαιο στην προστασία των δικαιωμάτων στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ισότητας των φύλων, στις μειονότητες, στους μετανάστες και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η κ. Αναγνώστου έχει συντονίσει μεγάλα ερευνητικά έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και έχει συμμετάσχει ως εταίρος σε μεγάλο αριθμό ερευνητικώς έργων στο 6ο και 7ο Πλαίσιο, και στο Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά όπως Politics and Religion, Journal of Law and Society, European Journal of International Law, West European Politics, Southeast European Politics, International Journal of Human Rights, Canadian Journal of Law and Society, and European Public Law, και άλλα. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει μία μονογραφία για τις προσφυγές μεταναστών και μειονοτήτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. pdf  

Αρετή Μαυρομμάτη-Λαγάνη, υποψήφια διδάκτορας (αντιπρόεδρος)

Η Αρετή Μαυρομμάτη – Λαγάνη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διάστημα 2018 – 2020 συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της καταπιάστηκε με θέματα που αφορούν τις πολιτικές ισότητας των φύλων και τις εργασιακές πολιτικές.  Η διπλωματική εργασία που εκπόνησε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της αφορά τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος και την επιρροή που αυτό ασκεί σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. για την υιοθέτηση πολιτικών που αφορούν την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η ίδια συνεχίζει την έρευνα σε σχέση με τα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος και τις πολιτικές αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών σε επίπεδο διδακτορικού, στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής. Η Αρετή Μαυρομμάτη – Λαγάνη συμμετέχει στις διαδικασίες του Συλλόγου Μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών  και Υποψήφιων Διδακτόρων και Διδακτορισσών του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και σε μικρότερες φεμινιστικές ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  pdf

Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια

Η Αθηνά Αθανασίου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει δημοσιεύσει είναι τα: Agonistic Mourning: Political Dissidence and the Women in Black (Edinburgh University Press, 2017, Dispossession: The Performative in the Political (με την Judith Butler, Polity Press, 2013), Η Κρίση ως «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» (Σαββάλας, 2012), Ζωή στο Όριο: Δοκίμια για το Σώμα, το Φύλο και τη Βιοπολιτική (Εκκρεμές, 2007), Αποδομώντας την Αυτοκρατορία: Θεωρία και Πολιτική της Μετααποικιακής Κριτικής (επιμ., νήσος 2016), Φεμινιστική Θεωρία και Πολιτισμική Κριτική (επιμ. Νήσος 2006). Έχει διατελέσει μεταδιδακτορική υπότροφος στο Pembroke Center for Teaching and Research on Women, του Brown University, και συνεργάτρια-ερευνήτρια στο Center for the Study of Social Difference του Columbia University. Είναι/έχει διατελέσει μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής των περιοδικών Critical Times, Feminist Formations, Philosophy and Society, feministiqά, Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, Journal of Modern Greek Studies, και Journal of Greek Media and Culture. pdf

Ξένια Χρυσοχόου, καθηγήτρια

Η καθηγήτρια Ξένια Χρυσοχόου είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΠΨ) και του Πανεπιστημίου Rene Descartes-Paris V (PhD 1996). Εργάστηκε σε διάφορα πανεπιστήμια στη Γαλλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν έρθει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών όπου είναι σήμερα Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας και Διευθύντρια του ομώνυμου εργαστηρίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην κατασκευή της ταυτότητας στις φιλελεύθερες κοινωνίες, θέματα μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας και πολιτικής συμμετοχής. Ιδιαίτερα ενδιαφέρεται για θέματα ισότητας και δικαιοσύνης στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Έχει συγγράψει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα και βιβλία και έχει διευθύνει ειδικά τεύχη και συλλογικούς τόμους σε αυτά τα θέματα. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών και υπήρξε μέλος διεθνούς δικτύου που διευρευνούσε τα αίτια που εμποδίζουν την πρόοδο των γυναικών στον ακαδημαϊκό χώρο. Υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχολογίας και ως γραμματέας, και υπήρξε Σύμβουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα πολυπολιτισμικότητας (2004-2005). Είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). pdf

Μαρία Στρατηγάκη, αναπλ. Καθηγήτρια

Η Μαρία Στρατηγάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε την Αθήνα ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας (2014-2019) και διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων (2009-2012). Εργάστηκε (1991-1999) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Τμήμα Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) ως Γενική Διευθύντρια (1999-2002)

Ήταν επιστημονική υπεύθυνη των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων GEMIC «Φύλο, Μετανάστευση και διαπολιτισμικός διάλογος” και MIG@NET «Μετανάστευση, Φύλο και ψηφιακά Δίκτυα» που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα FP7. Διετέλεσε πρώτη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.

Έχει δημοσιεύσει στα επιστημονικά περιοδικά Social Politics, the European Journal of Women’s Studies, και Les Cahiers du Genre.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΔΙΟΤΙΜΑ (1989), διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (1999-2009) και είναι ιδρυτικό μέλος του πρώτου Ευρωπαϊκού Φεμινιστικού Think Tank Gender 5 plus.

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ).   pdf

Ειρήνη Αβραμοπούλου, επίκ. καθηγήτρια

Η Ειρήνη Αβραμοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (2012), αναλύοντας διαδικασίες υποκειμενοποίησης και αντίστασης μέσα από το συν-αίσθημα και στο πλαίσιο της διεκδίκησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ακτιβιστικές ομάδες στην Κωνσταντινούπολη, στη διασταύρωση έμφυλων, σεξουαλικών, θρησκευτικών, φυλετικών και άλλων μειονοτικών ταυτίσεων και αποταυτίσεων. Τα πιο πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν φεμινιστικές και ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις σχετικά με την οικονομική κρίση και την προσφυγικότητα στο πλαίσιο ανάλυσης του χώρου και της μνήμης, μέσα από το συν-αίσθημα, την επιθυμία και το τραύμα, όπως και ως συνέπεια της λειτουργίας της βιοπολιτικής/θανατοπολιτικής. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Το Συν-αίσθημα στο Πολιτικό. Υποκειμενικότητες, Εξουσίες, Ανισότητες στο Σύγχρονο Κόσμο (εκδόσεις Νήσος, 2018) και Porno-graphics and Porno-tactics: Desire, Affect and Representation in Pornography (επιμ. με την Irene Peano, 2016, Punctum Books), ταυτόχρονα, κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλούς συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. pdf

Βαλεντίνη Γρηγοριάδου, αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης

Η διοικητική υπάλληλος Βαλεντίνη Γρηγοριάδου, είναι διδάκτορας του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, απόφοιτος της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας – Πληροφορική, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής – Ανάπτυξη Λογισμικού και Τεχνητής Νοημοσύνης». Εργάζεται ως αναπλ. προϊσταμένη Διεύθυνσης της Δ/νσης Μηχανοργάνωσης του Παντείου Πανεπιστημίου. Ανήκει στο ερευνητικό δυναμικό του Εργαστήριου Δυνητικής Πραγματικότητας του Παντείου Πανεπιστημίου, είναι μέλος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), μέλος της Παντειακής Κοινότητας «Για τα δικαιώματα των παιδιών» και μέλος της Ελληνικής Ογκολογικής Εταιρείας.  pdf

Παρασκευή Τουρή, μέλος ΕΤΕΠ

Η Παρασκευή Τουρή από το Μάιο του 2016 αποτελεί μέλος Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Το διάστημα 2002-2004 παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα την κοινωνική μεταβολή αφού ολοκλήρωσε και το προπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου Τμήματος. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα  ως ερευνήτρια αλλά και ως υπεύθυνη για την διοικητική και οικονομική διαχείριση τους. Έχει αναλάβει τη διοργάνωση συνέδριων, σεμιναρίων και διεθνών συναντήσεων.  pdf

 

X