Παρασκευή 13/5/2022, ώρα 11.30 - 13.30

Το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2022-2025

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και η Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου σας προσκαλούν στην Εκδήλωση - Παρουσίαση "Το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2022-2025"

Εισαγωγή-συντονισμός
Μαριάννα Ψύλλα αναπληρώτρια καθηγήτρια, Αντιπρύτανις Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασιών
Μαρία Καραμεσίνη καθηγήτρια, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Ομιλίες
Ντία Αναγνώστου επίκουρη καθηγήτρια, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων
Αρετή Μαυρομμάτη-Λαγάνη υποψήφια διδακτόρισσα, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022
ώρα 11.30 – 13.30
Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2. Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου

Παρασκευή 11/3/2022, ώρα 18.30

Purple Economy for Inclusive and Sustainable Growth

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου σας προσκαλεί στη διαδικτυακή διάλεξη της Καθ. Ipek Ilkkarakan, Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης για τα Φεμινιστικά Οικονομικά, με τίτλο: "Purple Economy for Inclusive and Sustainable Growth".

Η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Καθ. Χριστίνα Κουλούρη, χαιρετίζει την εκδήλωση και η Πρόεδρος της ΕΙΦ. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη τη συντονίζει.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι μας στο youtube.

Παρασκευή 19 Μαρτίου, ώρα 18.00

Σεξισμός έμφυλη βία και σεξουαλική παρενόχληση: τι κάνουμε, πώς οργανωνόμαστε στο πανεπιστήμιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Παντείου Πανεπιστημίου, που πρόσφατα συγκροτήθηκε κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4589/2019 (άρθρο 33) με σκοπό να δέχεται καταγγελίες, να διερευνά και να παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για περιστατικά παρενοχλητικής συμπεριφοράς με έμφυλη διάσταση, διοργανώνει μια ημερίδα με στόχο τη δημόσια συζήτηση στη βάση των εξής ερωτημάτων: Πώς ορίζεται η έμφυλη βία και η σεξιστική συμπεριφορά και μέσα από ποιους μηχανισμούς αναπαράγεται τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά; Με ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούμε να οργανώσουμε σήμερα την παροχή στήριξης, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο σε επίπεδο συλλογικοτήτων, χωρίς να στιγματίζονται τα άτομα που έχουν υποστεί τέτοιες συμπεριφορές; Ταυτόχρονα, πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα χειραφέτησης που δεν παραπέμπει αποκλειστικά στην "ατομική ευθύνη" και στο "θάρρος της φωνής" εκείνων που υπόκεινται στις αντίστοιχες συμπεριφορές; Με άλλα λόγια, πώς μπορεί να "δοθεί" δημόσιος χώρος και λόγος σε μια τόσο τραυματική εμπειρία;

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την κορύφωση των πρόσφατων συζητήσεων σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση και βία που υφίστανται καθημερινά γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα  σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής, τις σχέσεις εξουσίας και τη σεξιστική κουλτούρα που υποθάλπουν την έμφυλη και σεξουαλική βία και την καθιστούν στο μεγαλύτερο μέρος της αόρατη, αποφασίσαμε να προβούμε σε μια δημόσια ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους ΕΙΦ άλλων πανεπιστημίων, αρμοδίων οργάνων της πολιτείας, φοιτητικών πρωτοβουλιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται συστηματικά και επί χρόνια στο πεδίο, προκειμένου να εξετάσουμε από κοινού τρόπους και μέσα πλαισίωσης της ΕΙΦ του Παντείου Πανεπιστημίου στο έργο της.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι μας στο youtube

X